Par Cindy

Temps de lecture : 2

Ik ben van nature niet roekeloos maar ik heb mezelf toch voor een uitdaging gesteld: het beklimmen van de torens van de collegiale Sint-Wulframkerk (ik heb hoogtevrees).

Mijn collega’s hebben het voortdurend over het prachtige uitzicht vanaf daar, maar ik heb hoogtevrees. Na lang aarzelen besloot ik op een mooie wintermiddag de beklimming te wagen. Nu ik mijn angst probeer te overwinnen, kan ik er net zo goed voor zorgen dat ik een goed uitzicht krijg, en bovendien is de beklimming bij regenachtig weer niet aan te bevelen: risico op uitglijden …

Gilles zal onze gids zijn tijdens dit privébezoek, Caro de fotograaf en we worden ook vergezeld door twee jonge stagiaires! Gilles gaat ons voor en opent een prachtige houten deur die toegang geeft tot de beroemde wenteltrap. In totaal zijn er ongeveer 290 stenen trappen, die door de tijd versleten zijn, waardoor ze er allemaal onregelmatig en uniek uitzien.

Hij geeft ons de veiligheidsinstructies “gebruik de zaklamp van uw telefoon, blijf achter me en let op waar u uw voeten plaatst”. Enkele duiven hebben deze plek als woonplaats uitgekozen, ik hoef er geen tekening bij te maken.


Na slechts een paar minuten inspanning en zelfs zonder duizelig te worden: VERRASSING!

We zitten al 25 meter hoog onder het grote rozenraam aan de gevel!

Ik geef toe dat ik een beetje gespannen was (sommigen zouden zelfs zeggen erg gespannen) en het idee om meteen terug naar beneden te gaan kwam in me op. Maar ik sprak mezelf moed in en ging tot het einde, of liever gezegd tot de top: 56 meter om precies te zijn.

Eenmaal daarboven wachtte een ongelooflijk uitzicht!

We voelen ons er zo goed dat we Gilles voorstellen om een kleine eetpauze met ‘gâteau battu’ te plannen voor zijn volgende bezoeken.

Vandaag heeft hij geen tijd om te treuzelen, hij moet de collegiale kerk openstellen voor bezoekers, maar eerst wil hij ons een exclusieve kleine nieuwigheid laten zien die hij in 2019 zal voorstellen. Een stop in de klokkentorenkamer waar 6 ‘grote dames’ van gietijzer op ons wachten voor een totaal gewicht van ongeveer 5 ton. Indrukwekkend.

 

290 treden lager ben ik terug op vaste grond en meer dan tevreden over mijn bezoek. Ik ben zelfs van plan om het opnieuw te doen!

Geef uw mening

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Een reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *