Par Hervé

Temps de lecture : 2
Het oversteken van de baai is een van de grote uitdagingen. Het moet verdiend worden en is een mythe voor onze bezoekers.

De gids, een inwoner van deze streek, observeert u vanuit zijn ooghoek zodra u aankomt, uit professionaliteit, want hij moet controleren of u goed uitgerust bent: laarzen, warme en waterdichte kleding in de winter of oude sneakers, korte broek en pet in de zomer.

Een stok kan een kostbare hulp bieden en vooral ook ontijdig uitglijden voorkomen.

Eenmaal links, bij de dijken, geeft de gids u een goede beschrijving van de baai, de evolutie ervan en vooral de gevaren en veiligheidsregels. Eenmaal beneden op het terrein beginnen de eerste glijpartijen, daarna volgt de oversteek van het eerste getijdenkanaal, waar men vaak de laarzen vult, en de beklimming van de “mollière”, bekend van de film “premier de cordée”, een blijvende epische herinnering.

Na deze natuurlijke hindernissen ontdekt u een prachtig panorama van Le Crotoy en Saint-Valery-sur-Somme. Het gevoel in een niemandsland te vertoeven zal uw geest doen herleven.

De gids laat u kennismaken met alle halofiele planten, d.w.z. aangepast aan de omgeving van de riviermonding. U zult het genoegen hebben om, net als de lammetjes uit de zoutweiden die u zult ontmoeten, te knabbelen op een zeeaugurk, ook wel “zeekraal” genoemd, of om de zeeasters te proeven die ook “varkensoren” worden genoemd. En als u daar zin in hebt kunt u, voor het aperitief, wat zoutmelde (obione) meenemen.

Naast een klein stroompje kunt u een familie bergeenden en tureluren of groenpootruiters verrassen die u kunt herkennen aan de zeer typische waarschuwende gezangen zoals “tiut tiut tiut tiut”, vandaar ook de naam in het Picardisch “la tieutte”.

©Thomas Tellier

©Thomas Tellier

 

Tenslotte zult u in de buurt van de kleine artificiële vijvers vreemde hutten spotten, gebouwd als molshopen, die beschutting bieden tegen de hoge getijden of ingebed in kuilen en vastgemaakt met kettingen. Het zijn jachthutten voor trekkende wilde eenden. Een echte voorouderlijke en populaire traditie die al eeuwenlang bestaat.

Na 3 uur lopen en 7 km is de tijd aangekomen voor welverdiende rust. Tijd om te genieten van een lekker streekbier in Saint-Valery-sur-Somme of Le Crotoy alvorens aan boord te gaan van de stoomtrein die u terugbrengt naar de haven.

Geef uw mening

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Een reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *