Par Caroline

Temps de lecture : 2
Ik ben van nature nieuwsgierig en daarom waag ik me vandaag aan een uitstapje naar het vogelreservaat van Grand-Laviers.

Ik zal worden vergezeld door Marc,  een van de gidsen die graag zijn passie deelt met alle geïnteresseerden.

Nodig: sneakers, camera en een goed humeur. We starten het bezoek met een zeer beperkte groep: kinderen, fotoliefhebbers en nieuwsgierige mensen zoals ik.

Het vogelreservaat van Grand-Laviers is bijzonder, het is een voormalige industriële site die op meer dan 40 ha een uitzonderlijke biotoop verwelkomt die voedsel en bescherming biedt aan verschillende vogelsoorten: steltkluten, kluten, smienten of wintertalingen en ook waterjuffers en vlinders … het ligt halverwege tussen Abbeville en de baai, u kunt er te voet of op de fiets naartoe via het jaagpad.

 

Verscholen (“muchés” zoals ze hier zeggen) in de observatieposten kunnen we observeren, luisteren en  door de verrekijker turen … zonder gezien te worden! Iedereen vindt er wel een ‘kijkgat’ op zijn of haar hoogte, groot of klein. Wat moeten de vogels dat grappig vinden om al die paar ogen te zien die naar ze kijken.

 

Opgelet!  Er geldt hier één gouden regel: stilte.

We vervolgen de weg, Marc neemt een klein microfoontje dat hij in zijn smartphone steekt en waarmee hij ons naar het gezang van bepaalde vogels kan laten luisteren! De gezangen klinken zo levensecht dat sommige vogeltjes dichter bij ons komen, echt leuk. We aanschouwen het spektakel met het enthousiasme van een kind.

 

View this post on Instagram

Observer les oiseaux migrateurs dans leur milieu naturel, ça a quelque chose de reposant … ? On peut le faire non seulement au Marquenterre, la grande réserve ornithologique de la Baie de Somme, mais aussi dans un endroit plus petit et moins connu mais qui n'est pourtant pas dénué d'intérêt : la Réserve de Grand Laviers, à 2 pas de là dans la Vallée de Somme, où 15 postes d'observation répartis sur 40 hectares permettent de découvrir une centaine d'espèces ? Pour les amoureux de la nature … que vous êtes peut être ? ? . #HautEtFort #BlogueursHdF . #grandlaviers #reservedegrandlaviers #valleedesomme #somme #picardie #igershdf #baiedesomme #igerssomme #igerspicardie #esprithautsdefrance #gosomme #picardietourisme #lesvadrouilleurs #HautsdeFrance #HautsdeFrance_focus_on #hautsdefrancetourisme #northernfrance #HautsdeFrance_inlive #igershautsdefrance #igersarras #hdfcolors #HDFvuspar #regionhautsdefrance #sommetourisme #valdesomme #reservegrandlaviers #monweo

A post shared by Les Vadrouilleurs (@lesvadrouilleurs) on

Als u een vraag hebt over een bepaalde soort, heeft Marc altijd zijn boek bij om foto’s bij zijn uitleg te tonen. Dit kan ons helpen om beter te observeren en vooral om de talrijke soorten eenden te onderscheiden in dit reservaat.

Het bezoek van twee uur is voorbij gevlogen. Dat is een goed teken, toch?

Geef uw mening

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Een reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *